Hoe werkt de factureringswijze bij easyEnergy?

Gewijzigd op Wo, 10 Jan om 4:13 PM

Je eerste facturen

Op het moment dat je je aanmeldt ontvang je eerst twee voorschot facturen. Deze ontvang je vanwege ons pre-paid concept. Met dit voorschot kopen wij jouw energie in op de beurs.


De eerste factuur die je ontvangt is een voorschotfactuur. Deze heeft betrekking op de (eerstvolgende) maand; vanaf de startdatum tot het einde van de maand. 


De tweede voorschotfactuur heeft betrekking op de daaropvolgende maand.  In de derde maand ontvang je wederom een factuur waarbij wij weer een voorschot in rekening brengen voor de daaropvolgende maand. Op deze derde factuur rekenen wij ook het verbruik van de voorgaande maand met je af. Het over die periode voor het verbruik berekende voorschot wordt dan natuurlijk ook gelijk verrekend.

 

VOORBEELD:

 

We beginnen met leveren op 15-10-2022 dan ontvang je eerst een factuur voor de periode 15-10-2022 t/m 31-10-2022. 

Kort daarna zul je een voorschotnota ontvangen voor de periode 1-11-2022 t/m 30-11-2022. 


Op 15-11-2022 zul je dan een verbruiksfactuur ontvangen. Deze zal kijken naar je daadwerkelijke verbruik in de periode 15-10-2022 t/m 31-10-2022 , en het voorschot wat we hebben berekend over die periode. Het saldo wat hieruit volgt, zal verrekend worden met je voorschot voor de volgende periode (1-12-2022 t/m 31-12-2022). Om hier een beeld van te schetsen is hieronder een tabel weergegeven

Hieronder vind je fictieve bedragen, deze schetsen slechts een voorbeeld.

 

 

Voorschot 15-10 t/m 31-10

Voorschot 1-11 t/m 30-11

Verbruiksnota Oktober, Voorschot December.

Verbruiksnota November, voorschot Januari.

Verbruiksnota December, voorschot Februari

Verbruik:

n.v.t.

n.v.t.

€90,-

€70,-

€80,- 

Betaald voorschot:

n.v.t.

n.v.t.

- €150,-

- €180,-

- €180,- 

Saldo verbruiksmaand:

n.v.t.

n.v.t.

- €60,-

- €110,-

- €100,- 

Nieuw voorschot:

€150,-

€180,-

€180,-

€150,- 

€140

Definitief saldo:

€150,-

€180,-

€120,-

€40,-

€40,-

 

 

Waarom verschilt de prijs van mijn factuur met de prijs die ik bij mijn verbruik zie in het klantportaal?

 

De prijs op de factuur wijkt af van de prijs op Mijn EasyEnergy. Zoals aangegeven in je klantportaal zijn de getoonde kosten de variabele leveringskosten voor je verbruik (inclusief BTW). De vaste leveringskosten, overheidsheffingen, vermindering energiebelasting (stroom), regiotoeslag (gas), opslag en netbeheerderskosten zijn NIET meegenomen. Daardoor verschillen de kosten met je maandelijkse factuur waarop de totale kosten worden verrekend.

 

 

 

Hoe komt de prijs op mijn factuur exact tot stand?

 

De uiteenzetting van je factuurprijs kun je terugvinden op de tweede pagina van je factuur. Dit ziet er zo uit:

 

Op deze tweede pagina zie je precies wat de tarieven zijn voor de verbruiken. (Dit is een voorbeeld van een elektra factuur, deze specificatie kun je ook terugvinden op de tweede pagina van je gasfactuur.

 

image

 

Waarom verschilt het leveringstarief wat ik hier zie met het gemiddelde tarief van de desbetreffende maand?

 

Dit komt doordat de prijs die je naast je verbruik ziet op je factuur, jouw gemiddelde maandprijs is. Dit is niet de gemiddelde maandprijs voor energie. Wij tonen dus de gemiddelde prijs die betrekking heeft op jouw verbruiksmomenten.

 

Voorbeeld: De gemiddelde prijs van een periode is €0,15 per kWh. Maar jij hebt 200 kWh afgenomen toen de prijs €0,20 cent was en 100 kWh toen de prijs €0,10 was. Dat betekent dat jouw gemiddelde prijs van die periode 16,67 cent per kWh is. Dat zal dan ook de gemiddelde prijs zijn die je op je verbruiksfactuur zult terugvinden. 



Waarop is het voorschot van de energiebelasting op gebaseerd?

 

Minder energieverbruik is beter voor het milieu. Daarom probeert de overheid het energieverbruik te beperken door deze belastingheffing. Deze belastingheffing bestaat uit energiebelasting (13,165 ct/kWh incl. 21% BTW voor stroom en 70,544 ct/m3 incl. 21% BTW voor gas). Dus hoe minder je verbruikt, hoe lager je energieheffing. Deze heffingen worden berekend aan de hand van je standaard jaarverbruik. Dit verbruik is gebaseerd op wat je hebt opgegeven bij je aanvraag. Als je langer dan een jaar klant bent dan wordt je standaard jaarverbruik aangepast naar wat je daadwerkelijk hebt verbruikt op jaarbasis.


De vermindering energiebelasting (ook wel heffingskorting genoemd) is een tegemoetkoming vanuit de overheid. In 2024 is dit € 631,39 op jaarbasis incl. BTW. Dit bedrag wordt verspreid over alle maanden in mindering gebracht op jouw energierekening. Heb je een andere energieleverancier gehad dan vindt er een naar rato berekening plaats.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren